perjantai 6. maaliskuuta 2015

Ratamestarin lausunto

Radat ovat rastienvientiä vaille valmiit ja ratamestari kertoo nyt hieman mietteitään tämän vuoden kilpailusta ennen maastöönlähtöä. Tämän vuoden kilpailu tulee olemaan melko tyypillinen tosihisukilpailu, mutta kuitenkin erilainen kuten kaikki kilpailut ovat olleet. Olosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset, mutta välttynemme tänä vuonna viime vuoden kaltaiselta pelleilyltä. Olen huolestuneena seurannut voittoaikojen kehitystä viime vuodet ja pyrkimyksenäni on ollut palauttaa kilpailua napsun verran takaisin todellisten kestävyysurheilun kuninkuuskoitosten joukkoon. Tiedän että moni todellinen tosihisun ystävä on ollut tästä asiasta todella huolissaan ja voin luvata vähintäänkin, että  viime vuosien kaltainen kehitys saadaan katkaistua. Olen pettynyt jos miesten sarjassa kaksi tuntia alittuu. Olosuhteetkin toki auttavat tässä pyrkimyksessä, jos olisi ollut parempi talvi, olisin tehnyt vielä pidemmät radat.

Karttakin tekee poikkeuksen parin viimeisen vuoden pullautuslinjaan, mielestäni on hyvä että on vaihtelua ja monipuolisuutta. Kartta on tosiaan aito hisu-kartta kultaiselta 80-luvulta. Kartan suurpiirteisyyden vuoksi suunnistaminen tulee tänä vuonna olemaan melko erilaista viime vuosiin verrattuna. Kompassin käyttö korostuu, kun luettavaa ei oikein löydy. Kartasta puuttuu paljon polkuja ja jopa joitakin hiihtolatuja. Paikallistuntemuksesta on siis hyötyä. Koska maasto on osalle hyvinkin tuttu, on mielestäni hyvä että kartta on täysin erilainen kuin totuttu.

Kuten kartan mittakaavasta ja rastien määrästä on pääteltävissä, luvassa ei ole mitään kikkailukisaa. Radalta löytyy kuitenkin tasapuolisesti monenlaisia rastivälejä. Pääosa väleistä on kuitenkin melko pitkiä. Tämä sekä maaston erityispiirteet huomioiden, reitinvalintojen merkitys korostuu. Reitinvalintamahdollisuuksia tarjoavat lukuisat hiihtoladut, tiet, polut, järvien jäät, pellot, aukeat ym. Tiet olivat ainakin eilen aivan hiihdettäviä, polkujen hiihdettävyys vaihtelee suuresti. Jää oli eilen aivan kestävää, mutta jäälle meno tulee aina harkita tarkkaan rannassa. Radat tarjoavat tiukan suunnistuksen lisäksi myös kovia luukutuspätkiä joilla kilpailija pääsee näyttämään fysiikkaansa.

Lumitilanne maastossa on tosiaan ollut hyvin vaihteleva. Sakeissa kuusikoissa ja joissain etelärinteissä on paikoitellen jopa täysin sulaa. Pohjoisrinteissä, soilla ja aukeilla lunta on puolestaan hyvinkin riittävästi. Suksiksi kannattaa valita sellainen pari, jonka vaurioituminen ei kaada maailmaa.

Onnistumisen iloa kaikille toivottaen
Ratamestari Lauri Kahila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti